THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.

privacy verklaring

Ad de Bont
1949 / Haarlem
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Ad de Bont werd geboren op 9 mei 1949. Na in 1966 de HBS te hebben voltooid, studeerde hij tot 1969 aan de Pedagogische Academie. In 1972 behaalde De Bont een akte als docent drama. Daarna volgde hij van 1972 tot 1975 de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam.
Na enkele jaren voor de klas te hebben gestaan, begon hij in 1975 met zijn werkzaamheden als acteur, regisseur en schrijver van jeugdtheaterteksten. Hij werkte bij verschillende theatergezelschappen, zoals cabaretgroep Vangrail, kindercabaret Potvoordrie en jeugdtheatergroep Mevrouw Smit U.A.
In 1982 werd hij aangesteld, tot 1987 samen met Allan Zipson, als artistieke leiding voor jeugdtheatergroep Wederzijds. Vanaf 1987 draagt Ad de Bont de artistieke verantwoordelijkheid voor deze groep alleen.
Ad de Bont heeft vele jeugdtheaterteksten geschreven en bewerkt. Muziek speelt in zijn voorstellingen een belangrijke rol. Naast groot gemonteerde voorstellingen, brengt Ad de Bont tevens kleinere stukken. Steeds terugkerende thema's binnen zijn teksten en regies zijn absurditeit en groot maatschappelijk engagement. Veel van zijn teksten zijn in andere talen vertaald en worden in het buitenland opgevoerd. In Duitsland is hij een van de meest gespeelde levende Nederlandse auteurs.



Bibliografie
Toneelteksten voor Wederzijds:

Het bijzondere leven van Hilletje Jans, 1983
Schemer en Kopzorg, 1984
Het verhaal van de duivel, 1986
De ballade van Garuma, 1988
De jeugd van Hitler (bewerking), 1989
De Opruiming, 1992
Mirad, een jongen uit Bosnië, deel 1 en 2, 1993/94
De dochter van de boevenkoning, 1995
Rupa Lucian, kind van Roemenië, 1996
Vosje, 2001
Ingebeelde Zieke (bewerking), 2001
Je komt weer helemaal in mijn hoofd zitten (bewerking), 2001
Moeder Afrika, 2002
De Luistering, 2005
De Hompelaar, 2006
Haram (2006)
Een Odyssee (2006)

Toneelteksten voor andere gezelschappen:

Geheime vrienden, 1982 (Mevrouw Smit)
Het verdronken land van Milo, 1985 (Mevrouw Smit)
De wees van Chao (bewerking), 1986 (Het Vervolg)
De papegaaienjas, 1991 (mevrouw Smit)
Kool-Vis-As, 1994 (De Trust)
Rupa Lucian kind van Roemenië,1996 (Hoorspel, NCRV)
Galgenacht, 1997 (Press Now)
Beulswerk, 1997 (B&D)
Alleen op de wereld, 1998 (bewerking – Het paleis, Antwerpen)
Een Odyssee, 2006 (bewerking – Schauspielhaus Hamburg)
Haram, 2006 (Schauspielhaus Hamburg)
De dwaze vaders, 2006 (Schauspielhaus Hamburg)


Extra informatie
onderscheidingen:

1981: Hans Snoekprijs voor Wat heeft ie toch, wat heeft ie toch van Jeugdtheatergroep Mevrouw Smit U.A. (spel/tekst)
1983: Hans Snoekprijs voor Geheime Vrienden van Jeugdtheater¬groep Mevrouw Smit U.A. (spel/tekst)
1989: Hans Snoekprijs voor Zwanen zien er altijd zo nieuw uit van Theatergroep Wederzijds (regie)
1990: Hans Snoekprijs voor De ballade van Garuma van Theater¬groep Wederzijds (tekst)
1992: Hans Snoekprijs voor De jeugd van Hitler van Theatergroep Wederzijds (bewerking)
1994: First International Ostankino Prize, Moskou (Best Direc¬tor Radio Play) hoorspel Mirad een jongen uit Bosnië deel 1
1996: Hans Snoekprijs voor Transit van Theatergroep Wederzijds (regie)
1998: Deutsche Kindertheaterpreis voor De dochter van de boevenkoning (tekst)
2004: Lauréat du MPE voor De Ingebeelde Zieke, Canadese prijs voor beste buitenlandse productie van seizoen 2002/2003
2004: Hustinxprijs prijs voor dramaschrijfkunst. Prijs voor dramaschrijvers en theatermakers uit Nederland en Vlaanderen
2007: Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor het jeugdtheater in binnen- en buitenland

Nominaties:

2007: Gouden Krekel voor De Hompelaar


Contactgegevens
Voor de aanschaf van een printbare versie van een theatertekst of voor het regelen van een opvoeringsvergoeding kunt u contact opnemen met de auteur:
debontad(at)dds.nl (i.v.m. spamoverlast is het apestaartje @ hier vervangen door (at) )

Website
http://www.wederzijds.nl  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login