THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.

privacy verklaring

Gerardjan Rijnders
1949 / Amsterdam
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Gerardjan Rijnders werd op 2 juni 1949 geboren in Delft.

Na zijn middelbare school ging hij in Amsterdam naar de regie-opleiding aan de Toneelschool en tegelijkertijd studeerde hij Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Beide opleidingen heeft hij afgerond. Op de regie-opleiding werd hij begeleid door Leonard Frank, bij wiens toneelgroep Baal hij in 1974 debuteerde als professioneel regisseur. Hiervoor, na zijn eindexamen in 1973, werkte hij als regie-assistent van Fritz Marquardt, die uitgenodigd was om Penthesilea van Heinrich von Kleist voor de Toneelraad Rotterdam te regisseren. Werken met Marquardt betekende voor Gerardjan Rijnders het vak voor negentig procent leren.

In 1975 werd Rijnders samen met vier andere regisseurs gevraagd om te regisseren bij een nieuwe toneelgroep F Act op, een groep waar jonge regisseurs een kans kregen om professioneel theater te maken, een initiatief van de toenmalige Rotterdamse Toneelraad. In het eerste jaar regisseerde Rijnders een eigen bewerking van Sofokles’ Antigone. In het jaar daarop speelde hij de titelrol in Schreber dat hij samen met Mia Meijer schreef en dat werd geregisseerd door Paul Vermeulen Windsant.

Na regies bij De Nieuwe Komedie (Voor niks gaat de Zon op) en bij het Projekttheater van Frans Strijards (Transsiberië Expres van Copi en zijn eigen stuk Dollie of Avocado’s bij de Lunch) werd hij in 1977, tijdens het werken Sternheims Burger Schippel voor toneelgroep Globe, gevraagd om samen met regisseurs Paul Vermeulen Windsant en Ulrich Greiff de leiding van dit gezelschap over te nemen. Onder zijn artistiek leiderschap (tot 1985) werd Globe een van de spraakmakendste gezelschappen van Nederland.

De volgende twee jaar regisseerde hij voornamelijk voor het Publiekstheater en de Toneelschuur.

Van 1987 tot 2000 was hij artistiek leider van een nieuw gezelschap, Toneelgroep Amsterdam, dat is ontstaan uit een samengaan van het Publiekstheater en toneelgroep Centrum. Dit nieuwe gezelschap staat inmiddels bekend om haar producties van zowel klassiek als modern repertoire, meestal van een artistiek hoog niveau en dikwijls spraakmakend, niet in de laatste plaats door de zogenaamde montagevoorstellingen van Gerardjan Rijnders zelf. In 1996 regisseerde hij bij het Deutsches Theater (Berlijn) zijn eigen stuk Moffenblues; en in januari 1998 bij Schauspiel Bonn Malstrom, de opvolger van Licht; in november 1998 heeft hij bij het Deutsches Theater Penthesilea geregisseerd.

Naast regisseur (en tv-regisseur) is Rijnders ook auteur (met meer dan twintig titels op zijn naam) en soms ook acteur. Sinds 2000 is Rijnders free lance theatermaker. (bron: www.gerardjanrijnders.nl)

Bibliografie
Een overzicht van de toneelteksten van Gerardjan Rijnders.
(bron: TIN)

Bakeliet (1987)
Ballet (1990)
Bernhard (2000)
Beroerd: of, de vergeten medeminnaar (2003)
Boelbal (1996)
Count your Blessings (1992)
De Bacchanten (1986)
De Hoeksteen (1987)
De Opvolger M/V (1992)
Dollie of Avocado's bij de Lunch (1977)
Drakengebroed (2006)
Echt? (2003)
Ecstasy (1995)
Eczeem (1982)
Het bezoek (2005)
Hoorspel/ Gay pervers(1992)
Huilend zink (1993)
Jan (2006)
Jij en ik (1975)
Kanker (1996)
Licht (1996)
Liefhebber (1992)
Lux (1990)
Macbeth (2004)
Mahlstrom (1997)
Moffenblues (1996)
Mooi (1995)
Nadien (1988)
Nu Syt Wellecome (1990)
Ovomaltine (1983)
Pang! (2001)
Pick up (1986)
Remember me (2000)
Roelofarendsveen (1992)
Schreber (1976)
Silicone (1986)
Snaren (2002)
Sneeuw over Moskou (1982)
Stalker (2000)
Supporting Act (1991)
Tasso in Weimar (1978)
The Rhinestone Queen / Rosemary Clooney's Baby (1978)
Tim van Athene (2003)
Titus, geen Shakespeare (1988)
Tragedie (2007)
Tulpen Vulpen (1988)
Wolfson, de Talenstudent (1984)
Zien en zien (2004)

HARTSTOCHT, TOEVAL EN TEGENSLAG
Marian Buijs
Hoofdstuk 10: ‘Het succes van Bakeliet’.
Aha Books Art History Architecture, 1990

DE ROES EN DE REDE, over Gerardjan Rijnders.
Nico van Rossum
PARADE, Nederlands Vlaams instituut voor de podiumkunsten.
Uitgeverij International Theatere & Film Books Amsterdam, 1992.

TRANEN OP BEVEL, een polemiek over theater.
Kester Freriks en Gerardjan Rijnders
L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen, 1992

OUDE TONGEN
Scenario van de televisieserie.
Uitgeverij International Theatre & Film Books Amsterdam, 1994

THEATER HEUTE, Heft August 1994
Andreas Müry: Der Autor als Ungeheuer. Ein Portrait des holländischen Regisseurs uns Autors Gerardjan Rijnders, über seine ‘Toneelgroep Amsterdam’ und ‘Count your Blessings’.

IN HET TEKEN VAN HET HOUT/Beelden van Jezus in de maak
Mary Michon (Red.)
Artikel over het maken van de korte televisie – film Het laatste avondmaal.
Ten Have/ IKON, 1996

HUIZE DIANA
Een kort verhaal. Blijkt achteraf een voorstudie voor HEDDA HEDDA.
Uitgave behorend bij Avenue Box 5/95

NIEUW ZUID
Jaargang 4, nummer 15, 2005
Tekst ANTONIUS EN CLEOPATRA

DE VORMGEVING VAN THEATER
Samenstelling en redactie Eric de Ruijter
Interview van Marijn van de Jagt over de relatie regisseur – decorontwerper.
[Z]00 / Lecturis/ DRiem, 2005

THEATER MOET SCHUREN/Essays over de maatschappelijke opdracht van het theater.
Samenstelling en redactie: Pol Eggermont, Ineke van Hanersveld, Paul kuypers, Cas Smitshuijsen, Monica van Steen, Kees Vuyk.
Boekmanstichting, Amsterdam, 2005

STORIES OF A NEW WORLD II: WHOSE STORY IS THIS, ACTUALLY? PETER SELLAR’S CHILDREN OF HERACLES VS. GERARDJAN RIJNDERS’ ANTIGONA.
Maaike Bleeker
In: Multicultureel Drama?
Theater Topics, onder redactie van Maaike Bleeker, Lucia van Heteren, Chiel Kattenbelt & Kees Vuyk. Amsterdam University Press, Amsterdam, 2005

(Bron: www.gerardjanrijnders.nl)

Extra informatie
Onderscheidingen

Albert van Dalsumprijs 1977 voor Schreber
Albert van Dalsumprijs 1988 voor zijn aandeel in de totstandkoming van drie nieuwe Nederlandse stukken bij Toneelgroep Amsterdam (Bakeliet, De Caracal en De Hoeksteen)
De Theaterfestival Prijs in 2000 voor De Cid
De Herman de Vries prijs, 2001, voor zijn gehele oeuvre.
De Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs, 2003, voor zijn gehele oeuvre
(Bron; www.gerardjanrijnders.nl)

Contactgegevens
Voor de aanschaf van een printbare versie van een theatertekst of voor het regelen van een opvoeringsvergoeding kunt u contact opnemen met de auteur:
gjrijn(at)xsall.nl (i.v.m. spamoverlast is het apestaartje @ hier vervangen door (at) )

Website
http://www.gerardjanrijnders.nl  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login