THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.
Robert van Dijk
1974 / Utrecht
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Robert van Dijk (1974) is freelance toneel- en scenarioschrijver. Is geboren en getogen in Friesland. Verhuisde naar Utrecht voor de studies Nederlandse Taal- en Letterkunde (Rijksuniversiteit Utrecht), Algemene Taalwetenschap (Rijksuniversiteit Utrecht) en Dramaschrijven (Hogeschool voor de kunsten Utrecht). Was van 2005-2009 huisschrijver van theatergroep Cowboy bij Nacht. Zijn stukken waren te zien op Oerol, de Parade, Festival a/d Werf en ITs Festival Amsterdam. Schrijft tevens cover story's voor dagblad Trouw.

Juryvoorzitter Joris van der Meer (Verse Tekst, Platform Theaterauteurs): ‘Het knappe van Van Dijk is [...] die consequente aandacht voor de kwaliteit van de dialoog [...] De zinnen zijn kort, afgemeten haast maar wel in de positieve betekenis van het woord, licht ook ondanks het drama dat zich ondertussen afspeelt. Zo wordt de aandacht verlegd van de inhoud van de woorden naar de betekenis van de stiltes daartussenin. Het maakt zijn personages enigmatisch en tilt ze boven al te alledaags psychologisch realisme uit. Niet zozeer waarom ze iets doen, maar dat ze het doen, daar gaat het om. Dat de keuze van de een, iets teweeg brengt in het leven van de ander. Het gaat om handelen. Wat voor mij de essentie én van drama én van het leven is.’

Bibliografie
Een landweg (toneelstuk), 2017
Drie apen (toneelstuk naar film), 2016
Kapot, stuk (toneelstuk), 2015
l'Art c'est mon cul (monoloog), 2014
Zonder titel (monoloog), 2013
De meeuwen van Tinbergen (toneelstuk), 2012
De hongerige wolf (toneelstuk), 2012
Berg en huis (performance), 2011
Geen familie (toneelstuk), 2009
Ik dacht dat ik mijn naam hoorde (toneelstuk), 2009
Rivier diep berg hoog (eenakter), 2009
Mozzhukhin (performance), 2008
Ik ben de titel even kwijt (sketch), 2008
Bomans hoort u mij? / Ruis ik slecht verstaan (toneelstuk naar real life soap), 2008
Muisman opnemen (toneelstuk), 2008
Maandag of dinsdag (toneelstuk naar film), 2007
Muistomerkki (hoorspel), 2007
Drie keer is rendier (toneelstuk), 2007
Terwijl de maan was nieuw (sketch), 2007
Atkritka (toneelstuk), 2006
Muistomerkki (toneelstuk), 2005
Cowboy bij nacht (toneelstuk naar film), 2005
Mosaic (Fordham Road) (hoorspel), 2004
Slachtmaand (toneelstuk), 2004
Admetus en auto’s (toneelstuk), 2003
Speelse accenten, afl. gasten ontvangen (dramolette), 2002
Wild Easter Oceans (libretto), 2001
Tenminste houdbaar (toneelstuk), 2000
Voor de heb (hoorspel), 2000
Sterren tegen het licht (monoloog), 2000
Goed en langzaam kauwen (toneelstuk), 1998

Extra informatie
De pers:

- Geen familie: 'Het is een vermakelijke voorstelling die bij vlagen pijnlijk verwarrend en oprecht aangrijpend is. [...] Indrukwekkend is vooral de tekst van schrijver Robert van Dijk. Hij vertaalde de discutabele psychotherapie 'familieopstelling' (van de duitse therapeut Bert Hellinger) naar het theater. En dat werkt! Zijn dialogen beginnen droog en oppervlakkig, maar worden steeds grimmiger en onontkoombaarder. Zover dat zelfs de gespeelde visite, zich niet meer kan losmaken van hun aangenomen rollen. Van Dijk schept een sfeer die doet denken aan de Scandinaviërs Henrik Ibsen en Thomas Vinterberg (Festen). Deze associatie ligt natuurlijk ook in het onderwerp, maar overstijgt ook de thematiek van een feestje waar zo veel onder de oppervlakte wroet. Het is het zoeken naar de veilige knusheid, met de wetenschap van het grote verdriet. En dat doet pijn.' (Barbara Klomp, cultuurpodiumonline.nl)

- Bomans hoort u mij? / Ruis ik slecht verstaan (een coproductie met Het NUT) kreeg vier sterren van De Volkskrant. NRC Handelsblad noemde de voorstelling 'excellent' en 'onvergetelijk' en schreef 'Deze voorstelling komt als geroepen' [...] 'raakt bezoeker in het hart'.

- Muisman opnemen: '(opnieuw) een prachtig, prikkelend én grappig visitekaartje [...] intelligent gemaakt [...] Geen spektakel, geen grote woorden. Gewoon goedgemaakt, subtiel theater dat een waar genot is om te ondergaan.' (8Weekly.nl)

- Cowboy bij nacht: 'een hilarische, puntige, humoristische voorstelling op het scherpst van de snee. Cowboy bij Nacht vertaalt een film naar het podium, en doet dit met zoveel kunde, inventiviteit en spelplezier, dat het origineel al gauw compleet uit je gedachten verdwijnt. In een wervelwind van vloeiend gemonteerde scènes, in een stroom van gekte en transformaties, komt een Hollands Americana tot leven. [...] Cowboy bij nacht maakt het beste van een hedendaagse cut-en-paste-techniek en draait cliché na cliché door de mallemolen van theatrale mogelijkheden. Het spelplezier knalt in deze voorstelling de zaal in. De theatertaal is gebald en krachtig, en weet de hele voorstelling te boeien.' (juryrapport Ton Lutz Prijs 2005)

Robert van Dijk schrijft ook filmscenario's, zoals de NPS-KORT! Ruwe Honing, die hier te zien is:

http://www.cinema.nl/nps-kort/media/4116395/ruwe-honing-kort-2008

En Zelfportret, die hier te zien is:

http://www.vimeo.com/25145098

Contactgegevens
Voor de aanschaf van een printbare versie van een theatertekst of voor het regelen van een opvoeringsvergoeding kunt u contact opnemen met de auteur:
ravandijk(at)me.com (i.v.m. spamoverlast is het apestaartje @ hier vervangen door (at) )

Website
http://www.cowboybijnacht.nl  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login