THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.
Annie van Gansewinkel
1954 / Wageningen
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Annie van Gansewinkel begon haar loopbaan als schrijver van kinder- en jeugdboeken, maar ze wilde zich daar uitdrukkelijk niet toe beperken. Inmiddels verschenen ruim 20 boeken, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Haar thrillers schrijft ze onder het pseudoniem Anne Winkels. Naast gedichten schrijft ze ook toneel en scenario's, hoewel ze zich op die terreinen nog maar een beginner voelt.
In 2002 werd haar eerste toneeltekst gepubliceerd, de monoloog Stilleven. Die speelde zij vervolgens zelf in tien voorstellingen.
In 2005 nam zij een week lang deel aan een masterclass toneelschrijven van Willem Jan Otten.
Naast haar werk als schrijver geeft zij uiteenlopende schrijfcursussen.

Bibliografie
Toneel
- 2002 Stillaeve, in de bundel: Alles theater, uitgeverij TIC (Limburgse dialectversie)
- Stilleven, op Liratheaterteksten, daarna VvL Theaterteksten
- 2013 Juf is jarig, kort toneelstuk voor kinderen groep 7/8 op kinderpodium.nl

Een keuze uit de overige publicaties:
- Reisgenoten gezocht (Elzenga), 1992, jeugdboek
- Blanco strafblad (Elzenga), 1996, jeugdboek
- Stijn Klein (Zwijsen), 2001, kinderboek
- Moeders mooiste (Ellessy), 2002, thriller volwassenen
- Liedje van verdriet (Zwijsen), 2004, kinderboek
- Eén meisje, twee jongens (Leopold), 2005, jeugdboek
- Pretpark (TIC), 2005, roman volwassenen
- Deadline (Ellessy), 2006, thriller volwassenen
- Papa zonder grenzen (De Eenhoorn), 2008, kinderboek
- Logeerbeer (De Eenhoorn), 2012 prentenboek
- Zeezucht (o.m. Kobo), 2013 e-book volwassenen

Extra informatie
* In 2006 waagde ik me voor het eerst aan een scenario: 'Waar was jij?' Een ultrakort scenario na een oproep van het Netwerk Scenarioschrijvers. Uit alle inzendingen werd mijn scenario samen met twee andere uitgekozen om te worden verfilmd voor de Dag van het Scenario 2006.

* Mijn toneelspeelervaring is beperkt en toch heb ik het aangedurfd om mijn monoloog Stilleven zelf te spelen. Tien voorstellingen maar liefst stond ik een half uur alleen op het toneel. Achteraf begrijp ik mijn overmoed niet, hoewel ik er ook trots op ben.
Maar ik weet sindsdien des te beter dat mijn kracht niet ligt in het spelen, maar in het schrijven. Het is natuurlijk wel mooi meegenomen wanneer je als toneelschrijver zelf ook achter het doek hebt staan wachten voor de opkomst.

Contactgegevens
Voor de aanschaf van een printbare versie van een theatertekst of voor het regelen van een opvoeringsvergoeding kunt u contact opnemen met de auteur:
info(at)annievangansewinkel.nl (i.v.m. spamoverlast is het apestaartje @ hier vervangen door (at) )

Website
http://www.annievangansewinkel.nl  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login