THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.

privacy verklaring

Judith Herzberg
1934 / Amsterdam
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Judith Herzberg debuteert in 1961 met haar gedichten in Vrij Nederland. In 1963 verschijnt haar eerste bundel, Zeepost. Hierna volgt Beemdgras (1968), bij uitgeverij Van Oorschot. Vanaf de bundel Zoals (1992) verschijnt haar poëzie bij uitgeverij De Harmonie. Vanaf het begin van de jaren zeventig volgen toneel- en tv-stukken, filmscripts en teksten voor muziektheater. Herzberg schrijft onder andere het scenario voor Charlotte, een film over het leven en werk van de in Auschwitz vermoorde schilderes Charlotte Salomon.
Er bestaat veel waardering voor de poëzie van Judith Herzberg. Haar gedichten zijn onder meer in het Duits, Engels, Turks, Portugees, Hongaars, Hindi, Bengaals en Chinees vertaald. In 1988 verschijnt bij Oberlin College Press een keuze uit haar poëzie in vertaling van de dichteres Shirley Kaufman onder de titel 'But what: Selected Poems'. Op verzoek van Poetry International schrijft Judith Herzberg voor de Landelijke Gedichtendag 2001 de gedichtendagbundel Staalkaart.
Herzberg publiceert sinds de vroege jaren zestig regelmatig artikelen in Vrij Nederland over Israël. Een groot aantal van deze artikelen is door uitgeverij van Gennep in twee bundels uitgegeven.

Bibliografie
TONEELTEKSTEN

Thuisreis (2004)
Simon (2002)
De weg is weg (2002)
Wie is van wie (1999)
Een golem (1998)
De Nietsfabriek (1997)
Rijgdraad (1995)
Some of my best friends (1994)
Een goed hoofd (1991)
Kras (1988)
De Caracal (1987)
De Kleine Zeemeermin (1986)
Merg (1986)
En/Of (1985)
Dibboek (1984)
De vrouwen van Troje (1983)
Leedvermaak (1982)
Charlotte (1980)
De val van Icarus (1979)
Eenakter (1976)
Lieve Arthur (1976)
Cranky Box (1976)
De deur stond open (1974)
Dat het 's ochtends ochtend wordt (1974)

Bundels (Uitgeverij De Harmonie & IF&FB):

o Negentien toneelstukken (2005)/ Deze bundel bevat alle toneelstukken die Judith Herzberg schreef tot 2005, met uitzondering van Leedvermaak, Rijgdraad en Simon.

o Leedvermaak / Rijgdraad / Simon, (2002)/ Drie toneelteksten van Judith Herzberg.

o Teksten voor toneel en film (1991)

PROZA

Brief aan wie niet hier is, Tussen Jeruzalem en Amsterdam
Uitgeverij Van Gennep, 1996

Tussen Amsterdam en Tel Aviv, Artikelen en brieven
Uitgeverij Van Gennep, 1988

Charlotte, Dagboek bij een film
Uitgeverij De Harmonie, 1981

Het maken van gedichten en het praten daarover
Uitgeverij Bzztôh, 1977

POËZIE

Het vrolijkt (2008)
Zijtak– cd - (2007)
Soms vaak (2004)
Weet je wat ik ook nooit weet - Poëzie in een doosje - (2002)
Staalkaart – gedichtendagbundel – (2001)
Bijvangst (1999)
Wat zij wilde schilderen (1997)
Het vertelde – cd - (1997)
Doen en laten –bloemlezing – (1994)
Zoals (1992)
Dagrest (1984)
Botshol (1980)
Strijklicht (1971)
27 Liefdesliedjes (1971)
Vliegen (1970)
Beemdgras (1968)
Zeepost (1964)

FILM

Happy End
Verschijnt in het najaar van 2009, als laatste deel van de trilogie 'Leedvermaak - Rijgdraad - Simon
Qui vive - verfilming van 'Rijgdraad'- (2002)
Leedvermaak (1989)
Charlotte (1981)
Mevrouw Katrien (1979)
'Twee vrouwen' van Harry Mulisch (1977)
Lieve Arthur (NOS) (1976)
Rooie Sien (1975)

KINDERBOEKEN

Laika - Fictie tot 6 jaar - (2001)

Extra informatie
PRIJZEN

2009 Erelid Vrienden van het Vondelpark

1997 P.C. Hooftprijs voor poëzie
1997 Nominatie VSB Poëzieprijs
1995 Constantijn Huygensprijs
1989 Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs
1988 Cestodaprijs
1988 Charlotte Koehler Prijs
1984 Joost van den Vondel Prijs
1982 Prijs der Kritiek voor Leedvermaak
1981 Jan Campert Prijs voor poëzie
1980 Bayerische Filmpreis
1980 Jan Campert Prijs voor Toneel

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login