THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.

privacy verklaring

Jannemieke Caspers
1982 / Utrecht
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Jannemieke Caspers (1982) studeerde Theaterwetenschap & Dramaturgie aan de Universiteit Utrecht (2000-2005) en Writing for performance (dramaschrijven) aan de HKU (2004-2009). In de eerste jaren na haar afstuderen schreef zij voornamelijk documentair theater (in opdracht), waarin persoonlijke verhalen gerelateerd aan een periode uit de geschiedenis het uitgangspunt waren. Hierdoor raakte zij bedreven in het vertalen van non-fictie materiaal naar een theatertekst. Haar uitdaging en fascinatie ligt altijd in het creëren van een nieuw licht of perspectief op de bekende werkelijkheid, door montage en waar nodig – het toevoegen van fictie.
In 2012 zette zij een stap richting onafhankelijkheid en vrijheid door haar eigen stichting op te richten (Tg Monter – Utrecht). Onder deze vlag maakte Jannemieke het drieluik TUIGDORP op locatie. Een voorstellingen-reeks gebaseerd op haar eigen ervaringen met overlastgevende buren en haar verbazing over het ontstaan van containerdorpen (en Skeave Huse) in diverse steden. In 2016 schreef zij haar eerste 10+ jeugdvoorstelling Oh Oh Othello! (Smeedwerk, regie: Anil Jagdewsing).
In 2019 won zij het TheaterTekstTalent Stipendium 2019 van Fonds de Versterking (uitgevoerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds) voor het schrijven van Een vlinder van sneeuw (begeleiding Jannet van Lange en Joeri Vos). Met de toekenning van de Werkbijdrage Theatertekst 2018 van het NFPK is zij momenteel een nieuw autonoom stuk aan het schrijven: Een vallei vol namen
In vorm en stijl zoekt Jannemieke graag de botsing of vervaging op tussen de realiteit en de fictieve wereld. Dat zijn de sporen van het documentaire werk die zich in haar eigen stijl hebben gevreten en die zij koestert. Citeren (herkenbaar of niet) en vervormen blijft zij naar hartenlust doen. Ze schrijft graag over de wankele mens, die bang is onevenwichtig te (b)lijken. Daarom staan haar personages vaak stil, want mocht je wankelen dan is er niemand die het ziet. Wie niet loopt kan niet struikelen. Haar taal wordt als literair en poëtisch ervaren vanwege het vertellende en beeldende karakter. Zelf vindt ze humor van groot belang. Jannemieke geeft ook les (HKU, Buitenkunst, vooropleidingen) en begeleidt andere schrijvers/regisseurs tijdens het schrijf- en repetitieproces.


Bibliografie
TONEELTEKSTEN

- Waar ik mijn hart aan ophang [2020]
- Een vallei vol namen [2020]
- Een vlinder van sneeuw [2019]
- Enkeltje Holadija [2017]
- Oh Oh Othello! (jeugdtheater)  [2016]
- Toen ma naar mars vertrok (dramaturgisch advies en 3 verhalen n.a.v. interviews) [2016]
- Ik vertrek (3 monologen n.a.v. interviews over Jihad strijders) [2015] 
- TUIGDORP 3 Het Kaseffect [2014]
- TUIGDORP 2 Retour Afzender [2013]
- TUIGDORP 1 Zo gaan die dingen [2013]
- BB&B 2 (Sleep Inn & Culturele zondag) [2012]
- Okko (Generale Oost & Wintertuin & Productiehuis oost Nederland) [2011-2012]
- BB&B (Sleep Inn & Culturele zondag) [2011]
- As I left my father's house [2010]
- Geef acht! Een onwaarschijnlijk verhaal over een held op stokken. [2010]
- Betonrot. Een persoonlijk verhaal over de DDR [2009]
- Minkowski-Ruimte [2009]
- Godverdomme, een meisje! [2009]
- Mijn Apocalyps [2009] Een toneeltekst voor vijf binnenstemmen. (afstudeertekst)
- Noostol Algia, Het morgenland [2007] (Onderdeel van Interplay Europe)
- Krab [2006] (Geselecteerd voor Verse Tekst [PTa])
- Kassameisje [2005]



Extra informatie
Publicaties:
"De kern is overal - Schrijven voor de theaterpraktijk van nu"
Jannemieke Caspers & Nirav Christophe (Red.)
Hoe te schrijven voor:
- meerstemmige personages (J. Caspers)
- bewegingstheater (A. Saleming)
- muziektheater (A.M. Versloot)
- poppen- en objecthteater (B. Ronday)
- documentair theater (M. Lazaroms)
Uitgeverij: It&fb

"Ik kleur niet goed"
De Nieuwen 2009 - Theaterboek.
www.theaterboek.nl

Contactgegevens
Voor de aanschaf van een printbare versie van een theatertekst of voor het regelen van een opvoeringsvergoeding kunt u contact opnemen met de auteur:
jannemiekecaspers(at)live.nl (i.v.m. spamoverlast is het apestaartje @ hier vervangen door (at) )

Website
http://www.jannemiekecaspers.nl  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login