THEATERTEKSTEN

Auteursbond-theaterteksten
is een project van de
Auteursbond, de
beroepsorganisatie
van (toneel)schrijvers en
vertalers in Nederland.

privacy verklaring

Jannemieke Caspers
1982 / Utrecht
TEKSTEN VAN DEZE AUTEUR

Jannemieke studeerde theaterwetenschap Universiteit Utrecht (2000-2005) en writing for performance (dramaschrijven) aan de HKU (2004-2009).
In 2007 werd haar tekst’ Krab’ geselecteerd door Platform Theaterauteurs (PTa) voor ‘Verse Tekst’ tijdens De Toneelschrijfdagen in De Balie. In 2008 was zij als regieassistent van Peter de Graef betrokken bij Het Zuidelijk Toneel. Ook was ze onderdeel van de Nederlandse delegatie tijdens het Internationale jonge schrijversfestival Interplay Europe. Jannemieke schreef voor het Nederlands Blazers Ensemble, New Dutch Connections, Tg WildVreemd, Vrede van Utrecht, Generale Oost, Culturele zondagen, Tg Smeedwerk, Festival aan de Werf en It's. In 2010 schreef ze 2 van de 3 monologen voor de voorstelling As I left my father's house (initiatief van acteur Bright O. Richards). Deze prijswinnende voorstelling trekt nog steeds door het land. 
In 2012 heeft zij een eigen stichting opgericht: Toneelgroep Monter. Met dit gezelschap heeft zij een drieluik gemaakt: TUIGDORP 1 Zo gaan die dingen & TUIGDORP 2 Retour Afzender & TUIGDORP 3 Het kaseffect. Ze werkte mee aan documentaire voorstellingen als Ik Ik vertek - Jihad uit mijn straat (Christiaan Mooij - De Meervaart) en Toen Ma naar Mars vertrok (Abdelkarim El-Fassi).
In 2016 schreef ze haar eerste jeugdtheatervoorstelling Oh Oh Othello! (Een Shakespeare bewerking voor 10+, Tg Smeedwerk. Inge Smolders en Anil Jagdewsing (regie)). Daarna schreef ze in opdracht van Nick Teunissen de monoloog Enkeltje Holandia (2017). Ook geeft Jannemieke les aan de HKU faculteit Theater (dramaturgie - 1e jaars schrijvers) en bij Buitenkunst (schrijfworkshops volwassenen). Jannemieke schrijft vaak voorstellingen n.a.v. documentair materiaal, maar ook autonoom werk met een minder dominante link naar de actualiteit, en jeugdtheater. Momenteel werkt ze aan de volgende voorstellingen:
- Een vallei vol namen
- Vlinder van sneeuw
Ook is zij voorzichtig begonnen aan haar eerste roman: RUIS.


Bibliografie
TONEELTEKSTEN

- Enkeltje Holadija [2017]
- Oh Oh Othello! (jeugdtheater groep 8 & VO 1&2)  [2016]
- Toen ma naar mars vertrok (dramaturgisch advies en 3 verhalen n.a.v. interviews) [2016]
- Ik vertrek (3 monologen n.a.v. interviews over Jihad strijders) [2015] 
- TUIGDORP 3 Het Kaseffect [2014]
- TUIGDORP 2 Retour Afzender [2013]
- TUIGDORP 1 Zo gaan die dingen [2013]
- BB&B 2 (Sleep Inn & Culturele zondag) [2012]
- bIKe live (De Rest) [2012]
- Okko (Generale Oost & Wintertuin & Productiehuis oost Nederland) [2011-2012]
- BB&B (Sleep Inn & Culturele zondag) [2011]
- Ave Aardkloot, en de vieze man van Europa [2011]
- Stikken (verse tekst Pta) [2011]
- As I left my father's house [2010]
- Geef acht! Een onwaarschijnlijk verhaal over een held op stokken. [2010]
- Betonrot. Een persoonlijk verhaal over de DDR [2009]
- Minkowski-Ruimte [2009]
- Weet wat je bent, Jongen [2009]
- Godverdomme, een meisje! [2009]
- Mijn Apocalyps [2009] Een toneeltekst voor vijf binnenstemmen.
- Noostol Algia, Het morgenland [2007] (Onderdeel van Interplay Europe)
- Wolven & Kippetjes [2007]
- Krab [2006] (Geselecteerd voor Verse Tekst [PTa])
- Kassameisje [2005]



Extra informatie
Publicaties:
"De kern is overal - Schrijven voor de theaterpraktijk van nu"
Jannemieke Caspers & Nirav Christophe (Red.)
Hoe te schrijven voor:
- meerstemmige personages (J. Caspers)
- bewegingstheater (A. Saleming)
- muziektheater (A.M. Versloot)
- poppen- en objecthteater (B. Ronday)
- documentair theater (M. Lazaroms)
Uitgeverij: It&fb

"Ik kleur niet goed"
De Nieuwen 2009 - Theaterboek.
www.theaterboek.nl

Contactgegevens
Voor de aanschaf van een printbare versie van een theatertekst of voor het regelen van een opvoeringsvergoeding kunt u contact opnemen met de auteur:
jannemiekecaspers(at)live.nl (i.v.m. spamoverlast is het apestaartje @ hier vervangen door (at) )

Website
http://www.jannemiekecaspers.nl  
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
login