De Zagerij
door Heleen Verburg - 2001

Trefwoorden: familiebedrijf, familiedrama, technische vooruitgang, vroeger/nu, broers
Thema: familiebedrijf, vooruitgang
Genre: Drama/toneelspel, Tragikomedie

Drie broers hebben hun hele levenlang in een houtzagerij gewerkt. Het bedrijf is onder hun handen, maar met veel ruzie en geharrewar, groot geworden. Als twee van de broers in dezelfde week overlijden, blikt de derde terug op hun leven.

Henk heeft net zijn beide broers Anton en Cor begraven. Ze zijn allebei in dezelfde week overleden. Hun hele leven hebben de broers samen een houtzagerij gehad. Dat bedrijf begon met de aankoop van één enkele iep door hun vader, hij zag daar wel handel in. Van het een kwam het ander en voor ze het wisten zaten alle broers in het familiebedrijf. Ze deelden lief en leed elkaar. Waren met elkaar verbonden maar ook tot elkaar veroordeeld.
Henk zondert zich na de begrafenis even af om zijn gedachten op een rijtje te zetten. Al gauw kondigen Cor en Anton zich aan. Alsof ze nooit weg geweest zijn. Ze roken gezamenlijk een sigaretje en wandelen door hun verleden. Er komt veel oud zeer naar boven. Over het lot van Cor als oudste die zich voortdurend verantwoordelijk voelt en eigenlijk alles wil houden zoals het was. Over Anton, die van alles wil, een trompet, een racefiets, een nieuwe auto, maar niks mag. Over Henk die tussen de twee broers in zit en niet tegen ruzie kan. Maar bij alles is juist zijn stem doorslaggevend. Over hoe de zaak groter en groter groeit door alle ruzies en geharrewar heen. Hoe de tijd en de ontwikkeling van de techniek de broers dwingt tot innovatie. Hoe Anton, moe van zijn voorvechterrol, uiteindelijk uit de zaak wil. Hoe hij en Cor ruzie krijgen en 10 jaar niet met elkaar praten. En ondertussen klinkt in het hoofd van Henk de blaasmuziek waar ze allemaal zo van houden. “Ach, het was toch eilijk machtig mooi. Ik zou het zo weer doen. Maar nooit met mijn broers.”

HENK ZIT NAAR DE VIDEO TE KIJKEN. ER DRAAIT EEN MACHINE
MET VEEL LAWAAI. HENK LEGT ONVERSTAANBAAR AAN HET
PUBLIEK UIT WIE WIE IS OP DE VIDEO. HIJ ZET DE FILM UIT. HIJ ZET
DE MACHINE UIT.

Henk Ja joh, het is afgelopen. Het komp nooit meer terug. Ik heb ze net begraven. Allebei tegelijk godverdimme. Cor en Anton.
Weet je wat het is, je heb het leven niet in eigen hand. Een man doet wat hij mot doen en dat hebben we gedaan.
En dat hebben we goed gedaan al zeg ik het zelf.
Want la we nou eerlijk zijn, het is toch een miljoenenbedrijf geworden. Ik bedoel, het staat er nog steeds. Het is eilijk zo'n bietje het grootste fabrieksterrein van de streek. Zijn zoon zit erin. En die doet het goed hoor.

Toch Cor?
Ze hebben nou zo'n gecomputeriseerde zaagmachine van 20 meter. Die berekent alles zelf.
Die zaagt op een tijd van 10 minuten een hele boom. Een hele boom!
Dat is toch eilijk een belediging voor zo'n boom. Dat zegt hij zelf ok hoor.
Die jongen, zijn zoon.
En dan zeg ik jongens, we hadden 40 jaar later geboren moeten worden, dan hadden we veel meer kunnen bereiken. Maar ja, je heb het niet voor het zeggen. En bovendien, nou zo'n bedrijf beginnen dat zou niet kunnen.
Het was toch eilijk machtig mooi. Ik zou het zo weer doen.
Maar nooit met mijn broers.

Cor Zo.
Ik ben er.
Zie me nou nog maar eens weg te krijgen.
Annie is buiten.
Ze blijft in de auto.
Ik zeg met deze kou?
Ze laat de motor lopen.
Ik zeg je ken d'r toch bij komme.
Mijn vrouw is geen prater.
Ik zeg je ken toch luisteren.
Ze wou niet.
Dus in godsnaam Henk, probeer het maar niet te begrijpen want dat lukt je toch nooit.
Het is mij ok nooit gelukt.
Ze wou in die auto blijven en daarmee uit.
Waar is de wc?

COR GAAT NAAR DE WC.
ANTON KOMT BINNEN.

Anton Er mag hier niet gerookt worden.
En dat kan ik snappen.
Want dat kan je niet hebben met al dat hout.
Buiten roken. Hek altijd gezegd.
Ik ben al jaren gestopt.
Ik doet het niet meer.
Maar ja dat gaat eilijk vanzelf hè in mijn omstandigheden.
Die dokters van tegenwoordig die houen gewoon op joh met de behandeling.
Die zijn keihard. Als je niet stopt hoef je niet terug te komen zeggen ze dan.
Gelijk hebben ze ok nog.
Rietje zit in de kantine.
Die zit aan de koffie.
Ze zei dat de hele zaak d’r tot hier zit.

Henk Zei ze dat?

Anton Ja.

Henk Zo.

Anton Dat as wij d'r geen eind aan maken dat zij het dan wel effe komt doen.

Henk Zei ze dat?

Anton Ja.

Henk Dat mot je niet hebben joh.

Anton Nee, dat mot ik niet hebben.

COR KOMT WEER BINNEN.

Anton Is hij d'r ok?

Cor Wat mot hij hier?

Anton Dat had je d'r niet bij verteld. Wat maak je me godverdimme nou.

Cor Ik ben weer weg.

Anton Aju.

Cor Etterstraal.

Anton Eens een vuile smiecht, altijd een vuile smiecht.

Cor Je hoeft me niet meer te bellen.

Anton Krijg de kolere allemaal.