Helle kijkers
door Marian Boyer - 1993

Trefwoorden: vriendschap, confrontatie
Thema: Van vriendschap naar onvermijdelijke scheiding
Genre: Drama/toneelspel

Twee vriendinnen kennen elkaar vanaf hun jeugd. In Helle kijkers gaan ze tot de bittere kern. De geldigheid van hun vriendschap staat onder vuur. Ze komen tot de ontdekking dat ze uitelkaar zijn gegroeid. Met dat besef moeten ze verder.

Centraal thema is de vriendschap tussen twee vrouwen in hun groei naar volwassenheid. In twee delen zien we hoe Do en Tara tot een onvermijdelijke scheiding komen. Deel 1 vertelt over hun vriendschap in hun jeugd, waarin zij elkaar en de wereld ontdekken. Samen proberen zij te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, omdat ze geloven voor iets groters te zijn bestemd. Ze fantaseren over geesten, onthullen hun gevoelens en angsten en lijden samen aan hun intense verveling. Ze spannen samen tegen een wereld van zeurende moeders, vaders met losse handen en afschuwwekkende leraren. Hun vriendschap is onvoorwaardelijk, en doortrokken van loyaliteit en kinderlijke spontaniteit. Deel 2 focust op hun volwassen leven, waariin de vriendschap niet even vanzelfsprekend is. De angst voor verraad speelt een steeds grotere rol. Wantrouwen begint op te spelen – tegenover elkaar en de wereld. De verschillen tussen de twee worden steeds duidelijker. Do vindt dat ze nu volwassen is; niet langer wil ze in het verleden leven maar zich kunnen waarmaken als actrice. Ze benadert problemen met een grap. Tara kan zich echter niet neerleggen bij het verlies van haar jeugd. Zij is de serieuze van de twee. Voor haar is het verleden nog steeds een kompas, en ze is zich bewust van de eindigheid van dit bestaan. Er blijft weinig over van de gedeelde dromen en geheimen uit hun jeugd. Twee mensen ontwikkelen zich ieder in een eigen richting. Do is pragmatisch, waar Tara een meer romantische kijk op het leven heeft. Hun vriendschap lijkt af te stevenen op een onafwendbaar einde, door de angst voor verraad, jaloezie en de verschillen van inzicht. Samen strijden ze wanhopig voor het behoud van hun oude banden.
Het stuk kent snelle schakelingen en hanteert daarin een rauw en poëtisch idioom.

Niet beschikbaar